Tuintheater

Archief

Jan Henk de Groot – Grunneger troebadoer

za 17 jul 2021

Ons eerste avondconcert van dit seizoen. Het weer was er prima voor. ’s Middags best nog wel warm en vol in de zon, maar bij het begin van het concert zat precies iedereen in de schaduw. Alleen Jan Henk kreeg nog net de laatste stralen zon mee voordat deze achter de bomen verdween; De spotlight op de artiest zoals het hoort.
Mooie voorstelling met mooie/leuke/grappige liedjes die zorgden voor veel herkenning bij het publiek. En ook de tuin zelf bemoeide zich er nog mee: Halverwege de eerste helft besloot Hendrik (onze haan) dat hij mee kon ‘zingen’ door om de haverklap te kraaien. Gelukkig kregen we hem stil met een handvol voer. En tijdens de tweede helft gaf er ook nog een kikker in de vijver voor het podium tegengas met zijn gekwaak. Dat soort dingen maakt een optreden in de tuin net een stukje bijzonderder.

Publieksreacties

Prachtig optreden, recht in het hart

Dit was een avond vol verrassingen. Schitterende tuin en geweldig troebadoer. Genoten!!

Het optreden was perfect. Heel veel goeds in korte tijd. Kippenvel.

Foto’s

Met akoestisch gitaar speelt Jan Henk zijn mooiste liedjes in het Gronings en het Engels afgewisseld met werk van zijn helden (Dylan, Joni Mitchell, Neil Young). De Groot is een echte verhalenverteller die zijn publiek op humoristische wijze meeneemt in herkenbare liedjes over zijn leven in Groningen.

Wie is Jan Henk de Groot

Midden jaren 80 luisterde Jan Henk bij opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Nu ruim 30 jaar later hoort Jan Henk zelf bij de top van de Grunneger muziek.

Jan Henks Groningstalige debuutalbum ‘Weerom’ werd in maart 2014 bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden en gaat over gebeurtenissen uit zijn leven in Groningen. Hij zingt over herkenbare dingen zoals het eeuwige gepiel met cassettebandjes in ‘Dubbelcassettedeck’ en de eerste erotische ervaring van een kleine jongen in ‘Mamme van Michel’. Het beklemmende ‘Kielsterachterweg’ spookt na beluistering nog dagen door je hoofd.

In 2017 deed Jan Henk voor het eerst solo de theaters aan met zijn programma ‘Tachtig Tammo!’ en het Dagblad van het Noorden kopte: “Baldadig, grappig en ontroerend”. Ruim 40 shows door heel Nederland en geheel Groningstalig. “De Groot is een geweldige entertainer, zanger en verhalenverteller die zijn publiek meeneemt op reis door zijn leven en op meerdere niveaus weet te raken.”

De Groot boekte ook successen met De Troebadoers (met Alex Vissering en Edwin Jongedijk). Ze maakten twee rootsy albums: Veenhoes sessies (2015) en Onbekinde wegen (2018)

Eind 2018 werd Jan Henk ziek en vonden artsen een goedaardige tumor in zijn rechterlong. Deze stressvolle en angstige periode leidde tot een herwaardering van het leven en een nieuw album volgde: De wolf is trug! De plaat kwam tot stand in samenwerking met Harmen Ridderbos (Town of Saints) die achter de knoppen zat. De muziek is meer gelaagd en er zijn invloeden te horen uit de folk, rock en elektronische muziek. Het album krijgt lovende recensies en een tweede theatertoer loopt nog tot november 2020.

Meer info op www.janhenkdegroot.nl.

Jan Henk op social media